Villa Svalnäs

Mat och konst i skön kombination på nyöppnade restaurang Svalnäs

Vi kan nu med glädje hälsa er välkomna tillbaka till Svalnäs restaurang som står nyöppnad efter renovering. Den 1 juli öppnade vi portarna och vi erbjuder lunch mellan klockan 11.00 – 13.30, med en härlig utsikt över vattnet.
Ännu en positiv nyhet är att det till hösten kommer att vara möjligt att boka bord för att äta middag i restaurangen två gånger i månaden. Datum och menyer för dessa tillfällen meddelas via Blomsterfondens informationsblad. 

Lunchpris: 80 kr
Lunch med Nordrestkort: 75 kr

Konst signerad Carl Palme

Förutom god mat kan du i restaurangen även ta del av vacker konst som skänktes till Svalnäs av konstnären själv, Carl Palme (1879- 1960). Tavlorna har en gång i tiden prytt husets väggar, och det var Carls önskan att de skulle få hänga kvar så att våra besökare också får njuta av dess fängslande motiv. Carl Palme växte upp i huset som son till bankdirektör Henric Palme som skapade villastaden Djursholm. Carl Palme utbildade sig till konstnär vi Slade School of Fina Art i London där han var elev till konstnären Henri Matisse, och fortsatte sedan vid Vasilij Kandinskijs målarskola i Munchen. Under sitt tidigare konstnärskap så målade Palme med en så kallad pointillistisk teknik, vilket innebär att tavlans motiv skapas genom små punkter av färg. Han övergick sedan till att måla i en mer syntetiserande stil. År 1914 träffade Palme konstnären Emil Olrik i Berlin vilket medförde att han började måla tavlor inspirerade av japansk färgträsnitt. Landskapen målades i en romantisk stil och ljusspelet i målningarna är elegant återgivna. Förutom i matsalen på Svalnäs, så kan intresserade återfinna Carl Palmes tavlor på Moderna museet och Nationalmuseet i Stockholm samt på Norrköpings- och Kalmars konstmuseer.

Carl Palme målade även av sitt älskade barndomshem Villa Svalnäs, ett motiv som ni kan njuta av till en god lunch!

Varmt välkomna till Svalnäs restaurang!

Villa Svalnäs
Carl Palmes tavla av sitt barndomshem Villa Svalnäs, som det såg ut innan Stadsmissionen tog över 1948.