Möt blomsterprakten i Skåne på jubileumsresa

OBS! Denna resa är nu fullbokad. Vi återkommer om/när det blir fler tillfällen att utforska Skånes natur och trädgårdar.

Den 5 – 8 juni möter och utforskar vi blomsterprakten i Skåne. Det är en speciellt framtagen medlemsresa för att fira Blomsterfondens 100-årsjubileum. Resan arrangeras av Reseskaparna och vår reseledare är skånekunniga Charlotte Wallenholm, som tar er med på en rundresa i sitt Skåne med ett härligt blomster- och odlingstema.

Kort om jubileumsresan

Vi besöker alltifrån stora etablerade trädgårdar och parker, till privata, mindre trädgårdar där vi träffar deras skapare. Vi möter landskapsarkitekt Mona Wembling, som ritat Blomsterfondens jubileumsrabatter och jubileumsstigen i Liseberg. Vi träffar rosdrottningen Sylvia Wihlborg i hennes trädgård på Kullahalvön. I backarna vid Hällåkra vingård får vi se välkände John Taylors cideräppelodling.

I Norrvikens trädgårdar guidar Ingrid Persson Skog oss runt bland historia och blommande rhododendron, och vackra Sofiero möter upp med kunnig guide som berättar om dess kungliga historia och slottsträdgård. I den engelska trädgården norr om Simrishamn är det en av trädgårdens skapare, Anette Cato, som berättar.
Under fyra dagar och tre nätter bor och njuter vi av det något av det bästa som Skåne har att erbjuda. Vid Hovs Hallar möter vi naturen och svensk filmhistoria. På Flädie Mat & Vin bor vi i unik skånsk vingårdsmiljö och äter mat lagad efter säsong på bästa råvaror från Skånes skogar och åkrar. På familjära Hotell Svea bor vi precis vid havet i pittoreska Simrishamn.

Norrvikens trädgårdar

Dag 1 – Norrvikens trädgårdar och Bjärehalvön

Tågresa till Hässleholm, där vår buss och Charlotte möter oss på stationen. Vi reser till ett färgsprakande Norrvikens trädgårdar där vi börjar med lunch i orangeriet. Här ansluter Ingrid Person Skog, vår lokalguide för Bjäre. Hon kan verkligen mycket om parken och Bjärehalvön. Ingrid berättar den fängslande historien om hur Norrvikens skapare Rudolf Abelin förvandlade sina trädgårdsdrömmar till drömträdgårdar och vi promenerar runt i den vackra trädgården. Nu väntar en trevlig rundtur med bussen på Bjärehalvön, med besök i pittoreska Torekov. Ingrid tar oss med på en historisk resa från medeltidens fiskeläge till dagens Torekov, berömt för sina bad från morgonbryggan. Vi får höra om den förödande branden i Torekov på 1800-talet, kyrkan, sillfisket, havets faror, konstnärskolonin och turismens intåg. En egen stund och kanske en glass i den pittoreska lilla hamnen hinner vi med, innan vi åker mot Hovs Hallar, där vi skall bo och äta en god middag. Bjärehalvön i nordvästra Skåne har allt! Mötet mellan havet och Hallandsåsen bjuder på ständiga skönhetsupplevelser och vida vyer. På Bjärehalvön finns ett mångtusenårigt landskap där historien alltid är nära. Vi bor vid magiska Hovs hallar, inspelningsplats för Ingmar Bergmans prisbelönta film ”Det sjunde inseglet”. Bjäre är också känt för sina förstklassiga lokala råvaror som förvandlas till läcker mat av skickliga kockar. (L,M)

Ingrid Persson Skog

Ingrid Persson Skog – lokalguide Bjäre & Norrviken

Ingrid är guide med Båstad och Bjäre som specialområden. Hon berättar gärna om denna lättälskade trakt för sina gäster. Här rör vi oss i svindlande vackra miljöer, alltid med havet inom räckhåll. Som guide levererar hon med substans, humor och inlevelse.

Sofiero

Dag 2 – Rosdrottningen, Sofiero och Flädie Mat & Vin

På morgonen kan de som önskar ta en promenad i naturreservatet och uppleva det suggestiva klipplandskapet i Hovs hallar. Hit kommer cineaster från hela världen. Det var just här de ikoniska scenerna med Riddaren och Döden spelades in. Efter en god frukost, åker vi till ”Rosdrottningen” Sylvia Wihlborg i Mölle, där hon visar oss sin egen privata trädgård. Det är en vackert rumsindelad trädgård i engelsk stil, med slingrande stengångar, rosor, perenner, damm, fina häckar och växthus. Sylvia har medverkat i många trädgårdsmagasin och i Claus Dalbys bok ”Romantiske haver” samt Ulla Hårdes bok ”25 skånska trädgårdar” och Trädgårdsrundan. Nu styr vi bussen mot Helsingborgs norra utkanter och underbart vackra Sofieros slottsträdgårdar. Här börjar vi med egen tid för att njuta av miljön och välja eget ställe att fika eller äta lunch på. Här finns allt från slottsrestaurang, orangeri och café att välja mellan. Sofiero slottsträdgård består av flera olika rum, några nya – andra över hundra år gamla. Alla rum har ett alldeles eget vår- och sommarflor och skiftar i både färg, form och uttryck. Från mitten av maj till mitten av juni blommar tusentals praktfulla rhododendron, som vi får hänföras av. Med en av Sofieros kunniga guider får vi lära oss mer om dess kungliga historia och ta del av trädgårdens blomsterprakt. Vidare söderut till Flädie Mat & Vingård strax norr om Malmö, där vi börjar med eftermiddagskaffe innan vi stiftar bekantskap med gårdens charmiga miljö. Vi har utsikt över vinrankor, kyrktorn och den böljande lundaslätten. Här lagas mat med stor omsorg på säsongens bästa råvaror och till kvällen väntar en god middag. Köksmästare Lena Ylipää Abrahamsson har en passion för grön mat, för närodlat, närproducerat, skånskt i säsong, och hämtar gärna råvaror ur skogens skafferi. På Lenas menyer hittar vi såväl maskrosor, granskott, björkskott, ramslök som fläder. (F, M)

Utsikt vid Hällåkra

Dag 3 – Vackra Söderslätt, Hällåkra, Erkes trädgård och Smygehuk

Vi reser söderut mot Hällåkra vingård, pionjärer inom skånsk vinutveckling och lokal dryckesnod. I södra Skåne där backlandskapets natursköna södersluttningar möter Söderslätt odlar familjen Hansson vin ända sedan 2003, men 2018 etablerade John Taylor även en cideräppelträdgård här. Den kommer vi att få veta mer om. Vi får även ett smakprov av gårdens cider i samband med den avslutande lunchen på Hällåkra. Nästa smultronställe att besöka är hemma hos landskapsarkitekt Mona Wembling i hennes privata trädgård, med storslagen utsikt över fält och hav. Mona undervisar på SLU i Alnarp, är en erfaren kursledare och föredragshållare och har även komponerat Blomsterfondens jubileumsrabatter och jubileumsstigen i Liseberg. Mona berättar om trädgården och den närliggande Erkes dös, som den är uppkallad efter. Sen får vi gå runt och dofta och utforska själva en stund. Vidare till Smygehuk, Sveriges sydligaste spets, endast ett stenkast bort. Detta är Charlottes hemtrakter och hon berättar om platsens historia och planer för framtiden. Här får vi sedan vandra runt längs udden, kanske ta en titt i det vackra magasinet eller köpa en souvenir i Sveriges sydligaste butik. Vår tur går sen från Söderslätt till Österlen och Simrishamn. Efter vi fått våra rum på anrika Hotell Svea tar Charlotte med de som vill på en promenad i den mysiga lilla staden. Till kvällen blir det gemensam middag med en väl genomtänkt meny skapad av Sveas fantastiska kockar. (F,L,M)

Den engelska trädgården

Dag 4 – Den engelska trädgården, Stenshuvud och Kiviks musteri

Efter frukosten beger vi oss norrut till den Engelska trädgården nära Kivik. Trädgården är skapad med inspiration från England och öppnade 2015. Året därpå belönades den med Simrishamns kommuns Arkitekturpris 2016. Trädgården är på ca 3000 kvm och indelad i många olika rum. Här finns mycket av det som vi uppskattar mest i engelska Arts- and Craftsträdgårdar: färgstämda, dubbla perennrabatter, rosenträdgård, woodland, ängar, växthus, lusthus, allmogeträdgård, köksträdgård, damm och skugghus. Anette Cato möter oss på bussen och ger oss en introduktion, sedan följer hon med oss runt i trädgården och svarar på frågor. Anette skapade den Engelska Trädgården tillsammans med Maria Nilsson 2015 – 2016. De har jobbat med trädgård sedan 2005 och drömde länge om att kunna skapa en besöksträdgård enligt engelskt koncept här på Österlen.
Efter besöket i det uttänkta och anlagda väntar nu en vildare natur i nationalparken Stenshuvud. En härlig naturupplevelse med både skog, ängar med fridlysta orkidéer och en strand som för tankarna till tropikerna, där barrträden istället för palmer sträcker sig ner mot vattnet. De som vill kan vandra allt från kortare vandringar på 500 m till 4 – 5 km, eller varför inte promenera bort till nästa stopp på Kiviks musteri, en vandring på ca 2,5 km.
Vi avslutar resan här på Kiviks musteri. Vi kan titta på deras äppelträdgård och handla med oss något gott hem, om vi vill. Egen tid för att äta lunch. Åter till Hässleholm för tågresa till Stockholm eller annan hemort. ( F)

Resfakta

I PRISET INGÅR:

 • Reseledares tjänster
 • Del i dubbelrum 3 nätter med frukost
 • 3 middagar
 • 2 luncher
 • Bussresa Skåne 4 dagar
 • Inträde och visning av Norrvikens trädgårdar,
 • Inträde och visning Sofieros trädgård,
 • Inträde och visning Sylvias trädgård,
 • Inträde och visning Engelska trädgården
 • Inträde och visning Erkes trädgård & Hällåkra äppelträdgård
 • Besök och möten enligt program
 • Lokalguiden Ingrid dag 1

TILLVAL:Enkelrum: 1 450 kr
Vinprovning på Flädie vingård: 300 kr
Tågresa Stockholm – Hässleholm t/r: ca 600 kr

Datum

5 – 8 juni 2022

Pris

7 950 SEK per person

Reseledare Charlotte Wallenholm

Vår reseledare

Charlotte är vår Skånekunniga reseledare på Blomsterfondens jubileumsresa. Hon arbetar bland annat med webbredaktion, kommunikation och som skribent åt Blomsterfonden, men har en bakgrund som bussguide och reseledare samt många år i flygbranschen. Hon bor sedan mer än 15 år tillbaka i Smygehamn och har stor lokalkännedom, trots att hon ännu inte har tagit den skånska dialekten till sitt hjärta.

Christel Jansson från Blomsterfonden

Stödperson från Blomsterfonden

Christel från Blomsterfonden är med som stödperson på hela resan. Hon har lång erfarenhet av Blomsterfondens verksamhet och arbetar bland annat som ansvarig utgivare av medlemstidningen Alma, men har även en bakgrund som sjuksköterska. Christel kommer att möta upp de resenärer som väljer att ansluta med tåg från Stockholm.