I May-Britt Åmans almanacka finns det få dagar som är markerade med ”ledig”.

Hennes barn skämtar om att hon inte ens har tid att träffa dem. På Röda bergen är aktiviteterna så många att det kan vara svårt att få en dag för sig själv.

– Men det är ju så himla roligt, skrattar May-Britt.

På Röda bergen är nästan alla hyresgäster engagerade i en eller flera aktiviteter. Aktiviteterna är helt frivilliga och arrangeras ofta av hyresgästerna själva. May-Britt Åman är en av eldsjälarna.

– Men jag är inte ensam, det vill jag säga, vi är flera och vi hjälps åt. Vi i trivselgruppen ordnar och handlar. Vi är oftast 6-7 stycken.

På Röda bergen anordnar man veckovis bland annat gymnastik, qi gong, målarkurs, kör, filmvisning och bingo. Utöver det firar de högtiderna efter årstid. Nu när julen nalkas är redan flera aktiviteter inplanerade, t.ex. julsånger från kören, en präst som kommer och läser evangeliet och Luciatåg som värdinnan planerar.

– När vi har filmkvällar, berättar May-Britt, lägger alla en tia i en ask. När filmkvällarna sedan är över handlar vi in lite gott och avslutar med en jättetrevlig kväll tillsammans.

Utöver de återkommande aktiviteterna åker hyresgästerna också på Ålandskryssningar tillsammans, har grillkvällar ute i trädgården och på våren är det dags för en av de största aktiviteterna, nämligen basaren.

– Det är roligt både innan och under dagen då vi har basar. Vi brer smörgåsar till caféet och hjälps åt med försäljningen. Alla hyresgäster är välkomna på aktiviteterna, det är bara några få som väljer att avstå. Och det gör ingen skillnad på ålder. Vi har till exempel Ebba som är 97 och Emmy som är 95. Bägge sjunger i kören. Och Eva är 94 och engagerad i filmvisningen. De är helt underbara!

May-Britt berättar också att de har en mycket engagerad ordförande i intresseföreningen, Eva von Essen, som bidrar mycket till sammanhållningen.

– Hon har alltid varit mån om att alla är välkomna och att det inte får kosta så mycket att gå på en aktivitet. Helst skulle hon nog ha fest varje vecka och att det satt två på samma stol! Hon är så duktig.

På torsdagarna visas film i gemenskapslokalerna. Dagen till ära visas ”En prinsessa på vift” och tidigare under hösten har besökarna plöjt sig igenom ”Huset Elliott”. Men det är inte alltid filmen som är höjdpunkten. Ofta är det kaffet efteråt som lockar mest. Då kan de sitta i timmar och prata och skratta.

– Vi har en så fin stämning här, vi är inte så många, så alla känner alla. Vi tar hand om varandra och är rädda om varandra. Alla som kommer hit trivs.