Så här ansöker du om plats på äldreboende

För att få lov att flytta in på ett äldreboende behöver du eller dina anhöriga ansöka om biståndsbeslut hos din kommun/stadsdel. Kommunen gör sedan en bedömning av biståndsbehovet med stöd av Socialtjänstlagen. Därefter får du/ni ett biståndsbeslut.

Vänd dig till din hemkommun, se länkar nedan:

Stockholms stad

Nacka kommun

Danderyds kommun

Täby kommun

 

Behöver du eller någon anhörig stöd och råd i hemmet eller nytt tryggt boende?

Kontakta vår stödlinje ÄldreSupport på 08-555 94 888 eller skicka mejl till aldresupport@blomsterfonden.se

Läs mer om ÄldreSupports arbete här

Vad är skillnaden på seniorboende och äldreboende?

Det är inte alltid så självklart att veta hur man ska gå tillväga med att hitta rätt boendeform när man blir äldre. Här försöker vi reda ut begreppen och förklara skillnaden mellan våra boendeformer seniorboende och äldreboende.

Seniorboende – vanligt boende anpassat för äldre

Blomsterfondens seniorboenden är vanliga hyresrätter för personer från 60 år och äldre. Du kan tidigast bli erbjuden en lägenhet den dagen du fyller 60 år. Det finns ingen övre åldersgräns.
På Blomsterfondens seniorboenden finns det värdinna, bovärd och sociala aktiviteter för mer trygghet i vardagen. Våra seniorboenden finns på Körsbärsvägen (Östermalm), Liseberg (Älvsjö), Ringvägen (Södermalm), Röda bergen (Norrmalm) och Svalnäs (Danderyd).

För att ställa dig i kö till seniorboende hos oss behöver du vara medlem i Blomsterfonden. Bli medlem här

Äldreboende & hemtjänst – kräver biståndsbeslut

På äldreboendet får man vård och hjälp dygnet runt. För att få flytta in på äldreboende behöver man alltid ha ett biståndsbeslut från sin hemkommun. Detsamma gäller om man behöver hjälp hemma i form av hemtjänst. Man behöver inte vara medlem i Blomsterfonden för att få en plats på något av våra äldreboenden.
Blomsterfonden har i dagsläget tre äldreboenden, Svalnäs och Tallgården i Danderyd samt Liseberg i Älvsjö. Om man redan har ett biståndsbeslut från sin hemkommun eller stadsdel kan man kontakta respektive äldreboende direkt.
Under 2024 öppnar vi även ett nytt äldreboende i Fisksätra som du kan läsa mer om här