Blomsterprakt

Blommor och blad får oss att må bra

Våren och sommaren 2020 har varit helt unik i sitt slag och vi har alla fått ställa om och anpassa oss efter Folkhälsomyndighetens riktlinjer för att undvika att sprida smitta och själva bli smittade av Coronaviruset.
Istället för resor och sociala evenemang har vi fått rikta oss mer inåt, stanna hemma och göra det bästa av situationen. Det är då som trädgården, balkonglådorna eller kolonilotten plötsligt blivit vår räddning.

Handelsträdgårdarna runt om i landet har haft rekordmånga besök och planerandet av rabatter och planterandet av nya buskar, träd, blommor och växter av olika slag har varit intensivt. Många av oss som aldrig tidigare har odlat eller sysslat med växter har satt spaden i jorden när andra planer gått om intet pga pandemin.
Intressant nog så visar också forskning på att trädgårdsarbete är hälsosamt för oss på flera olika plan, precis det vi behöver i oroliga tider. En halvtimme i trädgården per dag kan vara mer välgörande än vi tror.

 

Positiva effekter av trädgårdsarbete

När vi arbetar och pysslar i trädgården får vi inte bara träning utan blir oftast också på bättre humör. Forskning visar också att risken för depression, ångest och demens minskar och att vi får en bättre livskvalitet. I oroliga tider som nu med Coronavirusets framfart i världen behöver vi naturen, växtligheten och trädgården mer än någonsin.

Blomsterfonden besökte Mona Wemblings härliga trädgård i sydligaste Skåne. Mona är landskapsarkitekt och lärare på SLU i Alnarp. Hon har för första gången i år öppnat sin egen trädgård för besök och erbjuder bland annat självplockning av sommarens blommor.