vd Ulf Thörnevik

Några ord från vår vd inför påskhelgen

Hej Ulf Thörnevik, verkställande direktör, hur ser det ut inför påskhelgen på Blomsterfonden?

Vi arbetar i grunden efter väl inkörda rutiner men har ställt om många delar av vår organisation till att fokusera på uppgifter som helt är relaterade till den extrema situation Sverige och i synnerhet Stockholm nu befinner sig i. Som aktörer inom äldreomsorgen har vi en oerhört viktig roll i allt som nu händer. 

Sedan ett par veckor har vi gått upp i stabsläge vilket betyder att krisledningsgruppen ska vara tillgänglig 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan. Vi har möten och uppföljning varje dag i en situation som ständigt förändras.

Vård- och omsorgschefen och min ställföreträdare Christel Haglund leder krisledningsgruppen på ett sätt som jag som vd känner stor ödmjukhet inför. Hennes kunniga och outtröttliga arbete gör stor skillnad i tider som dessa. 

Många medlemmar ringer och mejlar varje dag till Blomsterfonden, hur ser er medlemsservice ut i tider som dessa?

Vi har inte kraft att upprätthålla alla våra vanliga funktioner under Coronakrisen. Vi är tvungna att prioritera. Allt som inte är absolut nödvändigt får stå tillbaka för vårt arbete med att trygga de äldres och personalens bästa. På våra seniorboenden. På våra äldreboenden (vård- och omsorgsboenden). I hemtjänsten. Mycket handlar i dessa dagar också om kontinuerlig information till anhöriga för att skapa trygghet.

Jag hoppas att du som medlem har förståelse för att du inte når fram till oss och får svar på alla dina frågor just nu, men så snart det är möjligt öppnar vi för normala rutiner igen.

Hur ser era prioriteringar ut, på vilka sätt har ni ställt om?

Den sociala verksamheten har växlat spår från att vara gemensamhetssträvande till att vara individanpassad, vår medlemsservice har stängts och alla administrativa delar som är möjliga att avvara kortsiktigt är lagda på is.

I stället arbetar till exempel vår insamlings- och kommunikationschef just nu som värdinna och bistår hyresgästerna på Röda bergen och Körsbärsvägen och den administrativa personalen på huvudkontoret och bovärdar får utföra delvis andra arbetsuppgifter. 

Alla våra medarbetare ute i våra äldreboenden och hemtjänsten, vilken uppgift de än har, visar med emfas att det här är något vi kommer att ta oss igenom på bästa möjliga sätt tillsammans. Jag är stolt över varenda en.

Vi har också upprättat ett speciellt Coronajournummer som är öppet för boende att ringa till närhelst de känner sig oroliga, vill få råd eller ställa frågor.

Hur ser du på den närmaste tiden, vad behöver vi tänka på framöver.

Nu står påsken framför dörren, normalt en helg för samvaro och gemenskap med familj och vänner.

I år blir det inte så men det finns trots allt många sätt att umgås på. Via telefon, videosamtal, mejl, facebook eller utomhus i friska luften. Kom bara ihåg att hålla avstånden även när ni möts ute, minst två meter är det som gäller. 

Rent allmänt ska var och en följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det gör vi.

Den som tillhör en riskgrupp ska begränsa sina nära kontakter. Låta bli att åka med kollektivtrafiken, handla i butiker eller vistas i lokaler där det finns många människor samtidigt. Tvätta händerna. Ta hjälp av anhöriga eller grannar för att handla mat eller uträtta ärenden.

Den som bor hos Blomsterfonden ska helst kontakta sin värdinna som hjälper till om det inte finns en anhörig som gör detta.

Vad ska du göra i påsk?

Vi håller oss hemma, min fru, vår dotter och jag. Sonen pluggar och bor i Örebro. Vi äter påskmat och ringer och pratar med alla våra nära och kära.

Jag vill också passa på att önska dig en så god och glad påsk omständigheterna tillåter. Glöm inte att ringa och mejla varandra lite oftare än vanligt. Vi behöver alla någon att byta tankar med i tider som dessa.

Vill du vara med och stödja de äldre genom Blomsterfondens, så Swisha din gåva till vårt 90-konto 9025305 eller bidra på annat sätt här. Vi är tacksamma för all hjälp vi kan få.

Bästa hälsningar

Ulf Thörnevik

VD, Blomsterfonden