Nu sluter vi leden igen för våra äldre

– Nu sluter vi leden igen för att värna de äldre

– Sensommarens andningspaus har övergått i ett andra allvarligt läge där vi sluter leden igen för att värna de äldre. Vi ber alla våra drygt 55 000 medlemmar om att ta sitt samhällsansvar och följa givna rekommendationer, säger Blomsterfondens vård & omsorgschef Christel Haglund i ett personligt brev i senaste numret av Alma.

Vi hade nog alla hoppats på att coronapandemin skulle klinga av under höstmånaderna. Nu blev det tyvärr inte så ut, smittspridningen ökar kraftigt i Stockholm igen. Nya direktiv har kommit från Folkhälsomyndigheten om besöksförbud på landets äldreboenden och man uppmanar personer i riskgrupper att fortsätta vara ytterst försiktiga i sin vardag.


Hos Blomsterfonden upprepar vi våra rekommendationer om försiktighet och ansvarstagande. Vi ber våra seniorhyresgäster och alla övriga medlemmar som rör sig ute i samhället om ytterligare en gemensam kraftsamling.

Vi håller avstånden, åker inte hiss med andra, undviker folksamlingar och trängsel, tvättar händerna och umgås på alla de säkra sätt som vi lärt oss under den här tiden. När du som bor hos Blomsterfonden får besök i hemmet är det viktigt att den som hälsar på spritar sina händer, är frisk och håller avstånd. Vädra gärna i lägenheten när du haft besök.

Inga sociala aktiviteter arrangeras tillsvidare

Inga gemensamma sammankomster och aktiviteter arrangeras tillsvidare av Blomsterfonden. Värdinnan fort-sätter som tidigare att hjälpa våra boende med inköp av mat, mediciner och annat. Skyddsutrustning ska konsekvent användas av vår personal när de besöker boende i deras hem. Vi är mycket noga med det.
Blomsterfondens krisledningsgrupp fortsätter sitt arbete som vanligt och gör allt för att var och en ska känna sig trygg och tillfreds med tillvaron i dessa ovanliga tider. För alla boende som känner sig oroliga finns ett speciellt Coronajournummer, alltid öppet att ringa till. Hit kan både seniorboende och anhöriga vända sig för att få svar på sina frågor. Under julhelgen startar vi även upp vår Juljour dit man kan ringa om ensamheten blir för tung och påfrestande, eller om man bara vill prata bort en liten stund.

Den årliga vaccinationen för influensa

I pandemins tecken har vi slutit avtal med olika kommuner och vårdcentraler att vaccinera för den årliga influensan i våra egna lokaler. Detta för att de boende ska slippa ge sig ut i vimmel och trängsel för att få sin spruta. I skrivande stund återstår fortfarande att teckna avtal för Svalnäs anläggning.

Julen står för dörren

Inför storhelgerna har vi fullt upp med att hitta på alternativa lösningar för att göra julen trygg och så trevlig som möjligt för våra boende. Många är ensamma även hos Blomsterfonden och med ett så stort antal boende krävs det ett aktivt uppsökande arbete för att vi ska finnas till hands för alla som behöver oss. Många hör av sig till våra värdinnor för att söka den gemenskap och det stöd vi tillhandahåller men en hel del gör av olika skäl inte det. De vill inte vara till besvär, andra är för orörliga medan somliga helt enkelt är blyga eller tillbakadragna.
Men vi vet att de allra flesta blir väldigt glada när vi ringer på dörren eller slår en signal på telefonen. Och vi blir precis lika glada när vi ser att små saker som vi gör varje dag har så stor positiv inverkan på mångas tillvaro.

Fysisk träning är viktig för många

Vi håller våra ÄldrePowergym öppna för enskild träning eller i sällskap av en ”säker” vän. Varje träningstid måste bokas och stämmas av med respektive värdinna, som också hjälper till med det praktiska. Handhygien och andra regler ska följas strikt och rengöringen av maskiner och lokaler sköts nogsamt.

– Man behöver vara stark för att kunna leva ett bra liv och klara alla saker som man vill göra

Lasse, 79, har bott på seniorboendet sen i mars. Han har Parkinson och tränar minst fem dagar i veck an för att hålla sjukdomen i schack. Innan han flyttade till Blomsterfonden brukade han gå och träna boxning med sina vänner, och även om det känns lite ensamt nu under pandemin i gymmet så tycker han om att det finns så många olika maskiner att träna i. Han har fått hjälp av värdinnan att ta fram ett träningsprogram och hans son som är polis ska också hjälpa honom att bli ännu starkare. Lasse har tränat olika saker i hela sitt liv och tycker inte att han ska behöva sluta med det bara för att han har blivit äldre.

Lizzy och Gertrud är två väninnor på Ringvägen som verkligen har tagit ÄldrePower till sina hjärtan. De tränar och bastar tillsammans två gånger i veckan. Lizzy har alltid varit aktiv med stavgång och gymnastik och älskar att bada bastu. Gertrud var tidigare också en hängiven gymnast och nu går hon långa promenader varje dag. Båda är 93 år fyllda och håller strikt på de coronaregler som gäller.

Just nu är det verkligen inte läge att slappna av, förklarar de samstämmigt.