Liselott Berg på Lisebergs äldreboende

Sinnenas rum på äldreboendet i Liseberg

På Lisebergs äldreboendet i Älvsjö söder om stan är det Liselott Berg som ansvarar för aktiviteter för de boende. Här har man nyligen byggt ett ”sinnenas rum” där både kropp och själ kan finna ro och glädje en stund.

– Detta är en smått otroligt skapelse, först en naturupplevelse och sedan det vaggande lugnet i fåtöljen i mitten av rummet. Hit kommer äldre som är stressade, deprimerade med sömproblem och annat. De kopplar av, somnar ofta och får en timmes välbehövlig vila, laddar batterierna.

Väggarna är målade efter naturen, taket är blått, som himlen en högsommardag. En sida föreställer en björkskog där de vita stammarna står ut i relief från väggen. När du rör dem med handen känner du björkbarkens struktur. Bland träden sitter en hare med riktig päls. Mot himlen flyger måsar.
På motstående vägg finns havet, med en förtöjd träeka vid strandstenarna, blommor, gräs och mossa som man kan ta på.

– Vi ska dessutom tillföra dofter, t.ex. av tjära eller tång. Vi vill också utveckla ljuddelen. Nu har vi musik, men havsbrus, vind och måsskrin finns i våra tankar. Inga ljud får vara för specifika så att de låser tankarna vid något gammalt minne, allt ska ha ett skönt och lugnt klangbotten.

Mitt i rummet tronar en vrid- och flyttbar liggfåtölj som är programmerad för olika vaggande rörelser. Den som intar fåtöljen kan också välja att ha en specialkudde eller ett tyngdtäcke på sig.

fåtöljen i sinnenas rum

Sinnena får sitt även utomhus

På utsidan, mellan huskropparna, finns ett yttre rum för alla sinnen. Med blommor, grönt och parkbänkar att koppla av och umgås på. Mitt på gräsmattan finns ett växthus där man odlar och pysslar medan fingrarna blir grönare och grönare. Här finns också en specialbyggd finsk dubbelhammock att gunga sina själar i. En rullstolsramp gör den tillgänglig även för den som har ett rörelsehinder.

Stödgrupp för anhöriga

Liselott Berg är även handledare i etik och bemötande, något som Blomsterfonden arbetar mycket med. På Liseberg har man t.ex. en stödgrupp för anhöriga som möts regelbundet och lyfter etik- och bemötandefrågor. Viktiga tankar och idéer som kommer ur samtalen används sedan för att vidareutveckla verksamheten och vården.

Liselott, undersköterska när hon kom till Blomsterfonden, var med och startade gruppboendet i tiden. Hon kan och förstår socialtjänstlagen på sina fem fingrar. Genom åren har hon gått olika specialutbildningar: i demens geriatrik, anhörigstöd, värdegrundsutveckling, handledning i etik och bemötande, aktivitetsledning etc.

– Blomsterfonden har höga mål och krav, säger Liselott, men för den som är intresserad och vill utvecklas i det här yrket är det en bra arbetsplats. Det går att jobba kvar och samtidigt utbilda sig i det man brinner för.

Läs mer om Lisebergs äldreboende i senaste numret av Alma