Sveriges okrönta modedrottning Augusta Lundin

Boken är skriven av Lotta Lewenhaupt och Anna Bergman Jurell och illustrerad med historiska bilder och nytagna fotografier av
Ewa-Marie Rundquist.

Aktuell bok och utställning

I senaste numret av Alma berättade vi om Augusta Lundin och lottade ut boken om Augusta, Haute Couture på svenska. Intresset från er medlemmar har varit överväldigande!
Missa inte utställningen på Thielska galleriet som pågår till den 24 januari. Därefter visas den på Malmö museer från februari till oktober och på Göteborgs stadsmuseum under november och december 2021.


Kung Oscar II hade som tradition att ge sina hovdamer var sin vacker Augusta-klänning i julklapp. Till Augusta Lundins modehus gick författaren och nobelpristagaren Selma Lagerlöf när hon ville ha något nytt och trendigt att sätta på sig. Det samma gjorde Emma Zorn, Lisen Bonnier, annonsbyrådrottningen Sofia Gumaelius och resten av societeten när de ville klä sig ståndsmässigt.


Trots att Augusta Lundin (1840–1919) grundade Sveriges första modehus i slutet av 1800-talet, var landets första riktiga couturesömmerska och en oerhört framgångsrik yrkeskvinna är hon nästan helt okänd för allmänheten.
Men nu har modejournalisten Lotta Lewenhaupt och scenografen Anna Bergman Jurell skrivit boken Augusta Lundin – Haute couture på svenska som släpps i samband med att utställningen Augusta Lundin – Sveriges första modehus slog upp portarna den 29 augusti på Thielska Galleriet i Stockholm.

Augusta firas på hennes 75-årsdag, den 13 juni 1915, i modehusets
salong på Brunkebergstorg 20. Foto: Privat.

I Augusta Lundin – Haute couture på svenska presenteras skräddardottern från Kristianstad som kom att bli modets okrönta drottning kring förra sekelskiftet – men också det högtstående sömnadsarbete hon stod för under sin storhetsperiod. Haute couture betyder »högre sömnad«, vilket understryker att samtliga moment utförs för hand. Den höga kvaliteten på arbetet utmärkte Augusta Lundins ateljéer, var hennes stolthet och gav gott renommé.
(På bilden firas Augusta på hennes 75-årsdag den 13 juni 1915, i modehusets salong på Brunkebergstorg 20. Foto: Privat)

Augusta Lundin var skicklig i sitt yrke, hade näsa för trender och modets växlingar, något som bidrog till att hennes skapelser höll hög kreativ grad. Hon var inte modeskapare i egentlig mening, hon gjorde inga egna modeller, men hon var en yrkesstolt sömmerska och en skicklig direktris och entreprenör.

Hennes breda kunnande ledde till att sömnadsateljén i tre små rum på Malmskillnadsgatan år 1867 kunde växa till ett modemagasin vid Brunkebergstorg år 1873. Där drev hon så småningom sitt modehus i 26 rum med 200 anställda. Författarna berättar framgångssagan om Augusta Lundin, hennes värv och verk, samt skildrar tidsandan och modetrender genom modehusets skapelser.

Boken är rikt illustrerad med historiska bilder och nytagna fotografier av Ewa-Marie Rundquist.