Tips för hemmasittare

Nu när solen börjar värma upp våra isolerade hjärtan kan det vara lite extra svårt att fortsätta leva försiktigt för att undvika smittspridning. Att ta en välgörande promenad i naturen utan nära sociala kontakter med andra är ett bra alternativ, men det är inte alla av oss som har den möjligheten. Som 70 plussare i Stockholm kan det kännas svårt med fortsatt isolering, så därför har vi samlat ihop lite tips för alla hemmasittare.


Bästa tipsen från DJ Gloria

Madelein Månsson alias DJ Gloria är 76 år fyllda Sveriges äldsta diskjockey, och hon var inbokad som underhållare till Blomsterfondens föreningsstämma innan den ställdes in p.g.a. coronapandemin. Almas redaktion har träffat henne och hela reportaget finns att läsa i senaste numret av Alma. Hon har många tips för att öka välmåendet även i denna svåra tid.
1. Att promenera är nummer ett av allt, minst 7000 steg men sikta mot 10 000. Ta på dig bra skor och ge dig ut. Gå där du vet att du kan hålla avstånd till andra.
2. ”Kungen av övningar” i hemmet. Ta fram en stabil köksstol. Knäböj långsamt till sittande ställning och res dig snabbt igen. Gör om detta 3 x 10 gånger så stärker du mage, rumpa och lår. Att ha kraft att resa sig och ha stabil balans är grundläggande egenskaper i allt välbefinnande.
I senaste numret av medlemstidningen Alma hittar du ett helt reportage om Madelein Månsson. Missa inte det!

Läs hela reportaget i Alma


Sol, spirande grönska och fågelsång

En promenad i solen omgiven av spirande grönska, blommande syrener och febrilt kvittrande fåglar är aldrig fel. Naturen får oss att må bra och en lagom portion sol gör dessutom att kroppen bildar D-vitamin. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten är cirka 15 minuters sol på armar och ansikte mitt på dagen en lagom portion för ljushyade personer. D-vitamin hjälper kroppen att tillgodogöra sig viktiga ämnen som fosfor och kalcium och förhindrar dessutom benskörhet.
Tänk bara på att hålla minst två meters avstånd till dem du möter på promenaden.


Umgås gärna, men gör det utomhus

Många av oss och framför allt äldre lider just nu av ensamhet för att vi inte har kunnat träffa familj och vänner på länge. Med det begynnande sommarvädret kommer också möjligheten att faktiskt kunna ses under säkra former. Se till att träffa dina nära och kära utomhus!

Ta med egen fika och sitt på säkert avstånd i en park eller trädgård.

Kortfattade råd för allmänheten från Folkhälsomyndigheten


Börja dagen med hemmagympa

Att komma igång ordentligt redan på morgonen ökar vårt välmående och i dessa coronatider är det många som har börjat gympa framför tv:n. Prova t.ex. att gympa med Go’kvälls träningsexpert Sofia Åhman på SVT. 


Här hittar du ”Hemmagympa med Sofia”


Matjouren för personer i riskgrupp

För dig som är över 70 år och inte bör besöka matbutiken personligen just nu har Mat.se skapat en smart lösning för snabb hemleverans av matkasse.

Butiken säljer tre olika färdigpackade måltids- och hygienkassar med leverans hem till dörren nästföljande vardag.
Här hittar du mer information om matjouren.se

För frågor kontakta matjouren@mat.se


Solveig på Röda bergen

Solveig har testat matkasse från Matjouren

Solveig Strömvall på Röda bergen har provat Matjourens standardkasse med snabbleveranser inom 24 timmar för riskgrupper som inte ska ge sig ut i matbutiker just nu.
Är du nöjd med matkassen du beställde från matjouren.mat.se, Solveig?
– Ja, det var enkelt att beställa och jättebra att de kunde leverera så snabbt.


Distanskurs i teckning

Lär dig att teckna på distans

Vår samarbetspartner Studiefrämjandet erbjuder medlemsrabatt på en distanskurs i teckning. Eventuella frågor och anmälan görs direkt till Studiefrämjandet där du vid anmälan anger rabattkod Blomsterfonden10 och får 10% rabatt.
Anmäl dig här
För frågor kontakta daniela.auerbach@studieframjandet.se