Jubileumsårskrönika 2021

Så har året 2021 passerat. Året då vi firat att Blomsterfonden funnits och verkat i 100 år. Det blev ett firande som fick anpassas efter rådande coronarestriktioner.

2021 blev ett år som inte kommer att försvinna i glömska i första taget. En pandemi som såg ut att klinga av fick ny spridning och oron tog fart igen under årets sista månader.

Coronaläget till trots kunde vi ändå glädjas och vara tacksamma för mycket. Vi bad er medlemmar att bidra med era minnen och berättelser om Blomsterfonden från förr, och vilken fantastisk källa till nya och annorlunda berättelser om människor under de senaste 100 åren det blev! Vice värdinnan Maja Clason på Ringvägen fick sent omsider hamna i rampljuset och vaniljmunkar och spårvagnar gav oss en levande bild av hur livet i Blomsterfondens närhet såg ut bakåt i tiden. Dessa historier och många fler har vi kunnat berätta på vår jubileumswebb där de senaste 100 årens viktiga händelser i Blomsterfonden, Sverige och världen finns dokumenterade.

När Barbro Ingvaldsson sedan skapade de härliga jubileumsbilderna från var och en av våra fem anläggningar, blev gensvaret fantastiskt. Många av er önskade egna jubileumsbilder att ge bort eller pryda väggen med där hemma, och Blomsterfonden fick starta en egen webbshop för ändamålet.

Vi fick också ny erfarenhet när vi testade att hålla digitalt juridiskt seminarium, ett alternativ som vi fortsätter att utforska som ett komplement till de fysiska seminarierna.

Det gångna året har lärt oss att finna nya väger och fatta bättre beslut, baserade på ny kunskap och bättre omdöme. Vi kunde njuta av att få träffas igen när restriktionerna lättade under våren och sommaren, och vi vet att det kommer att klinga av även denna gång.

Även jubileumsåret 2021 har satt alla medarbetare på hårda prov. Vi vill hylla alla våra fantastiskt engagerade medarbetare i Blomsterfonden, ni är navet som hela verksamheten kretsar kring. Ni har oförtrutet jobbat på och återigen sett till att kvaliteten kunnat bibehållas på högsta nivå.

Jubileumsåret 2021 var också året då vi för första gången direktsände föreningsstämman, något vi tror kommer att kunna bidra till att fler av alla medlemmar kan känna sig delaktiga i föreningens verksamhet framöver. Vi fick fira 100-årsdagen den 27 maj på lite annorlunda vis p.g.a. pandemin, men i stället blickar vi framåt och längtar efter att fira tillsammans med er under våren 2022 när jubileumsåret avslutas.

Och sist, men absolut viktigast i dessa tider. Många av oss har nu fått sin tredje dos vaccin. Vi hoppas att alla ni som läser detta också fått era så viktiga doser, och om inte – se till att boka tid nu. Vi går mot ljusare tider nu, så ta hand om varandra.

Med hopp om ett ljusare 2022 och en härlig avslutning av jubileumsåret!

Ewa Samuelsson, styrelseordförande
& Ulf Thörnevik, vd

Året som gick i bilder

Dos nr 2 till alla som önskade

I slutet av januari månad hade alla boende på Blomsterfondens vård- och omsorgsboenden som önskade fått sin andra dos vaccin mot Covid-19.

Besöksförbudet upphörde

I februari månad lättade det äntligen och besöksförbudet upphörde på våra vård- och omsorgsboenden till alla boendes och anhörigas stora glädje.

Må bra-tips i coronatider

I en enkät i februari månads nyhetsbrev frågade vi hur ni mådde i coronatid och bad om tips för att må bra som vi kunde dela med oss av. Vi fick in en massa fina tips från er medlemmar och totalt över 1500 svar! Trädgårdspyssel var ett återkommande tips, men också att köra träningspass med Sofia, promenera och njuta av årstiderna, städa ur hyllor, lägga pussel och hålla kontakt med nya och gamla vänner.
Här kan du läsa mer

Jubileumsåret inleddes med pompa och ståt

Den 27 maj inleddes jubileumsåret med så mycket pompa och ståt som gick att uppbringa i pandemitider. En jubileumsturné med officiell fana, tårta och bubbel med vd Ulf Thörnevik och ordförande Ewa Samuelsson inleddes på Blomsterfondens första anläggning Röda bergen.
Jubileumswebben kom till världen, med massor av historiska nedslag, både i Blomsterfondens egen och världen i övrigt.
Här hittar du jubileumswebben

Föreningsstämman 2021

Premiär för direktsänd föreningsstämma

Coronapandemin fick oss alla att anpassa våra sociala liv, och 2021 blev året då vi för första gången direktsände Blomsterfondens föreningsstämma istället för att träffas fysiskt.  Stämman hölls utan närvarande medlemmar den 31 maj och alla anmälda medlemmar fick välja mellan att rösta postalt eller digitalt i förväg.
Mer om stämman 2021 hittar du här

Jubileumstårta på turné

Trots att vädrets makter satte stopp för utomhusvistelse på Blomsterfondens 100-årsdag den 27 maj var stämningen god när firandet på anläggningarna startade med besök på Röda bergen, Blomsterfondens allra första seniorboende. Föreningens ordförande Ewa Samuelsson och vd Ulf Thörnevik överlämnade flagga, blommor och jubileumstavla. Under veckan som följde firades det även på Ringvägen, Liseberg, Körsbärsvägen och Svalnäs. Läs mer om firandet här

Alma Hedin

Uppskattat jubileumsnummer av tidningen Alma

I juli kom äntligen det fina jubileumsnumret av tidningen Alma ut till er medlemmar. Där kunde vi följa Blomsterfondens, Sveriges och omvärldens utveckling under de senaste 100 åren. Många av er har hört av er med positiva vitsord om detta numret. På jubileumswebben finns dessutom flera spännande historier från medlemmar att läsa. Alla med anknytning till Blomsterfonden de senaste 100 åren. Läs t.ex. om vicevärdinnan Maja Clason på Ringvägen här

Här finns jubileumsnumret av Alma som pdf

Jubileumsblommor

Satsning på trädgård och utemiljö för ökat välbefinnande

För att fira att Blomsterfonden fyller 100 år började arbetet med att lyfta utemiljön vid Blomsterfondens anläggningar bland annat genom att plantera jubileumsrabatter. Målet är att skapa mer levande och prunkande blomstergårdar som på olika sätt ökar välbefinnandet, glädjen och upptäckarlusten. I samarbete med landskapsarkitekt Mona Wembling och vår lokala trädgårdsmästare kom ”höstbruket” med tillhörande anläggningsarbete i gång i slutet av sommaren. Frukterna av arbetet väntas kunna skördas lagom till våren och sommaren 2022.
Skänk en jubileumsblomma här eller läs mer och se inspirationsbilder här

Jubileumsbilderna av alla anläggningar blir färdiga

För att skapa något beständigt till minne av Blomsterfondens jubileum bad vi konstnären Barbro Ingvaldsson att göra målningar av alla våra anläggningar. De blev väldigt fina och under året som gick fick vi in massor av förfrågningar från er medlemmar om att köpa egna exemplar. Lagom till jul kunde vi lansera en egen webbshop där reproduktioner av bilderna nu kan inhandlas, signerade och numrerade i begränsad upplaga. Konstnären Barbro Ingvaldsson efterskänker dessutom sin del av förtjänsten direkt till arbetet med Blomsterfondens nya jubileumsplanteringar, till glädje för äldre.
Här hittar du Blomsterfondens webbshop

Gör gott för äldre

Ökat tryck på Blomsterfondens ÄldreSupport

Under året har samtalen varit många till Blomsterfondens stödtelefon ÄldreSupport som erbjuder stöd och goda råd för äldre och anhöriga. Många äldre är inte rustade för äldrelivets alla utmaningar som blivit ännu större under de senaste snart två åren med coronapandemin. Även anhöriga och vänner har behövt ringa för att få stöd och råd. Tack vare era gåvor har vi kunnat hålla öppet under stora delar av året.
Bidra gärna med en gåva här. Varmt tack för ert stöd!

Premiär för digitalt juridiskt seminarium

Efterfrågan på juridiska seminarier fortsatte att vara hög bland er medlemmar, men året erbjöd inte några gynnsamma omständigheter för att träffas fysiskt. Därför valde vi att testa ett digitalt juridiskt seminarium där Blomsterfondens samarbetspartner Ida Danielsson från Beckman Juridik avhandlade både testamenten och framtidsfullmakter. Vi fick viktiga nya erfarenheter och fortsätter att utforska denna möjlighet som ett komplement till de fysiska träffarna framöver.
Här en länk till tidigare seminarium 2019 med lite mer att läsa

Högsäsong för quizz och bokutlottningar

Quizz, bokutlottningar och korsord i ropet

Under året som gått har Blomsterfondens medlemstidning Alma haft rekordmånga böcker för utlottning, vilket har fått ett enormt gensvar från er medlemmar. Vi har dessutom fått in massor av frågor om våra korsord, frågesporter och andra pyssel som publicerats i tidningen, vilket vi ser som ett tecken på att våra knep och knåp har fyllt en viktig funktion under året när vi till stor del har fått sysselsätta oss hemma. Vi kommer att fortsätta att satsa på läsvärdheter och klurigheter även i fortsättningen.
Här hittar du de senaste numren av tidningen Alma som pdf