Yngre oroligare än äldre över att få ett ensamt seniorliv

Unga människor mitt i livet oroar sig för ett ensamt seniorliv

Under våren genomförde Blomsterfonden en medlemsundersökning med fokus på samhällsrelaterade äldrefrågor och fler än 15 000 medlemmar besvarade enkäten! Vi är glada och tacksamma för det stora engagemanget bland våra medlemmar.
Enkätresultatet är en kunskapskälla om hur våra medlemmar ser på livet som äldre. Vi vill gärna dela med oss av resultatet och bidra till att så många som möjligt kan leva ett gott seniorliv.

Våra medlemmar mellan 20 år -105 år anser att följande samhällsfrågor är de tre absolut viktigaste för dem: 1.Trygg vård och omsorg för äldre. 2 Ett tryggt äldreliv i stort. 3. Motverka ensamhet och social isolering bland äldre.

Som grund för detta finns några tydliga områden där de svarande uttrycker mycket stark ängslan inför. Det handlar om 1. Oro för den sociala hälsan (ensamhet). 2. Att inte få den hjälp och omsorg man behöver. 3. Att bli en belastning för sina anhöriga.

Resultatet speglar några tydliga negativa tendenser i samhället idag som behöver lyftas och diskuteras. Hur kan vi möta människors behov och förväntningar på seniorlivet med större effektivitet och mer empati?

Våra medlemmar i åldrarna 40–59 år är mer oroliga för sin sociala hälsa och för att bli ensamma som äldre än vad dagens 80-åringar är.

”Jag oroar mig för att bli lämnad ensam, som jag redan är”

                                                    ”Förlorad självständighet och oberoende”

 

min sociala hälsa

Medlemmar i åldrarna 40–59 år är också mer oroliga över att inte få den hjälp och omsorg de behöver än vad dagens 70-åringar är.

”Jag har inga barn som kan hjälpa mig”

                 ”Saknar anhöriga. Vem hjälper mig att få den hjälp jag behöver?”

”Att inte ha någon som kan besluta då jag inte har familj”

                             ”Mina söners ointresse”

den hjälp jag behöver

Bland de av våra medlemmar som är 80 år och äldre är det största orosmomentet att bli en belastning för anhöriga – något som inte varit något tydligt orosmoment bland de under 79 år.

”Jag vill inte vara beroende av andras välvilja” 

”Jag är rädd att barnen inte ska ha tid och intresse att stötta mig som gammal”

belastning för mina anhöriga

Behoven stora men annorlunda än för 100 år sedan

Dessa orosområden som framkommer i Blomsterfondens medlemsenkät stämmer väl överens med Blomsterfondens syfte och anledning till att föreningen bildades för över 100 år sedan. I början av 1900-talet var det få äldre som hade råd att bo i egen lägenhet. I stället var ofta enda alternativet att bo hos sina anhöriga.

Idag ser samhället helt annorlunda ut och oron att bli en belastning för anhöriga handlar inte längre om att behöva dela bostad med sina barn och barnbarn, utan snarare en oro över att samhället inte ska kunna erbjuda det stöd och den hjälp som man kan komma att behöva som äldre. För dem som inte har några barn eller andra anhöriga, finns en växande ångest över att bli lämnad ensam på äldre dagar. För dem som har anhöriga, är rädslan att de närstående inte ska ha tid eller känslomässigt intresse att upprätthålla kontakten.

Vad gör Blomsterfonden?

Blomsterfonden, med över 61 000 medlemmar, erbjuder idag seniorboende, hemtjänst, äldreboende och sociala aktiviteter för äldre i Storstockholm. Medlemskapet i föreningen har under de senaste åren utvecklats till att vara ett aktivt sätt att stödja verksamheten idag och samtidigt själv få möjlighet att planera för sitt eller någon annans seniorliv. Bli medlem här

Många uttrycker att de uppskattar det stöd och den hjälp de får genom medlemskapet i Blomsterfonden, med alltifrån råd om hur de kan planera en nära anhörigs seniorliv via exempelvis Blomsterfondens stödlinje Äldresupport.

Blomsterfonden erbjuder medlemsförmåner som medlemstidningen Alma och möjlighet att stå i seniorbokö. Via samarbetspartners arrangerar vi även medlemsresor, erbjuder juridiska tjänster, bjuder in till kulturevenemang och andra sociala sammankomster som bidrar till en känsla av trygghet och gemenskap.

Blomsterfonden fortsätter att värna om rätten till ett tryggt seniorliv, och erbjuder tjänster, stöd och hjälp för de äldre och deras anhöriga som behöver den i många år framåt.

Med gemensamma krafter kan vi bryta den sociala isoleringen

Under sommaren har vi kunnat följa mycket medierapportering om äldre, bland annat har begreppet ofrivillig ensamhet diskuterats mycket i samband med att SPF tilldelades pengar från Allmänna arvsfonden för ett projekt där Blomsterfonden är en av flera samarbetsorganisationer.
I samband med detta kom SVT på besök på Ringvägen för att prata med några av våra hyresgäster.